Anfora Creative

Başarılı Marka İnşası Nasıl Yapılır?

Başarılı marka inşası nasıl yapılır, hangi stratejik yollar izlenmelidir soruları için sizlere gerekli olan başlıca 3 stratejiden söz edeceğiz.

Başarılı marka inşası demek aslında markanızın ana yapısı, temelidir. Yola çıkarken belirlenen adımlar, izlenecek yol haritaları stratejiler en ince detayına kadar düşünülmesi ve objektif olunması gereken başlıklardır. Bu süreç yorucu ve içinde kaybolduğunuzu hissettiniz anlara neden olabilirler. Bu sebeple öncelikle işinde uzman kişi veya kurumlardan destek alarak ilerlemenizi tavsiye ederiz.

Başarılı Marka İnşası Adımları

Başarılı marka inşası adımlarına geçecek olursak; öncelikle markanızı oluşturacağınız sektörü her ayrıntısıyla tanımanız gerekir. Bunun başlıca sebeplerinden biri sizi diğer markalardan yani rakiplerinizden ayıracak noktaları keşfetmeniz için değerlidir. Kendi ürün veya hizmetlerinizin artı ve eksilerini de göz önünde bulundurmayı ihmal etmemelisiniz. En başta kendi ürün veya hizmetlerinize objektif olamazsanız başarınıza gölge düşüren ilk şeyi gerçekleştirmiş olursunuz. Örneğin hepimiz bir ürüne bakarken onun eksi ve artılarını düşünürüz. Elbette her ürün veya hizmetin artıları olduğu kadar eksileri de mevcuttur. Bunlardan söz etmekten ya da göz önünde bulundurmaktan kaçınmamalısınız.

Başarılı bir marka inşasında markanızın hikayesi de oldukça önemlidir. Markanızın bir hikayesinin oluşu tüketici ile aranızdaki duygusal bağ açısından büyük önem taşır. Markanızın hikayesinin oluşu aynı zamanda güven bağınızı da artıracaktır. Elbette bu hikaye kendi çıkış noktanızdan ya da sizden bağımsız olmamalıdır.

Başarılı marka inşasında merkezi planlamaya göre marka stratejisini inceleyelim. Bu noktada ürün çeşitliliğiniz devreye girmektedir. Eğer ürün çeşitliliğiniz fazlaysa bu yolu izlemenizi tavsiye ederiz. Burada ana markanızdan farklı olarak her ürün ve kategorilerin kendi stratejileri ve hedef/potansiyel kitleleri vardır. Bu stratejiye örnek bir marka vermek gerekirse ‘Danone’ markası incelenebilir. Danone ana markadır altında farklı kategorilerde markaları ve bu markaların ayrı ekipleri, tedarikleri, pazar payları gibi bölümler bulunmaktadır.

Başarılı marka inşasında bir başka strateji ise görselliği önde planda tutan stratejidir. Bu noktada yaratıcılık olmak çok değerlidir. Yaratıcı ve kreatif içerikler üretmek ve bu üretimin sürekliliği, çizginizi bozmamanız dikkat edilmesi gerekenlerin en başında gelir. Son dönemin trendleri, popüler konular, hedef ve potansiyel kitlenizin ilgi alanlarına yönelik olmanız gerekir. Bu noktada kreatif bir reklam ajansından destek almanız en doğrusu olacaktır. Çünkü alanında uzman ve tecrübeli bir ekip, her zaman önerilerle ve farklı bakış açılarıyla gelecektir.

Başarılı marka inşasında izleyebileceğiniz bir başka strateji müşteri deneyimi odaklıdır. Burada ise ‘kulaktan kulağa’ geleneksel pazarlama yöntemlerinde kullanılan temel baz alınır. Bu stratejiyi viral reklamlar olarak bildiğimiz reklamlar ile desteklemek marka bilinirliğinize ve tavsiye edilmenize katkı sağlayacaktır.

Başarılı marka inşası için sizlere ilerleyebileceğiniz bazı yollardan söz ettik. Detaylı bilgi ve destek için bizlere ulaşabilirsiniz, Başarı Hikayelerimizden yaptığımız işleri inceleyebilirsiniz.